Rugbrød

Der er ikke noget der slår en skive lunt rugbrød med smør. Dette rugbrød starter jeg typisk om søndagen, så det er klar til at blive bagt mandag aften. Det ene rugbrød bliver spist til aftensmad med fiskefrikadeller eller fiskekonserves og det andet bliver brugt til madpakker i løbet af ugen.

Ingredienser (til 2 rugbrød):

  • Vand – 850 g
  • Surdej (aktiv) – 100 g
  • Hvedemel – 200 g
  • Rugmel – 800 g
  • Mørkt maltmel – 50 g
  • Salt – 20 g
  • Rugkerner (skårne) – 200 g
  • Solsikkefrø, græskarkerner, hirsefrø – 200 g

Fremgangsmåde

  1. Læg alle kerner i blød i en skål med rigeligt vand.
  2. Bland vand og surdej. Tilsæt hvedemel, rugmel og mørkt maltmel. Dæk dejen til så der ikke dannes skorpe på dejen og lad dejen stå i 20 min (autolyse).
  3. Tilsæt salt og alle kerner (drænet for vand). Rør sammen til alt er fordelt ligeligt. Lad stå overdækket i 20 min.
  4. Vend forsigtigt sammen efter 20 min. Lad igen stå overdækket i 20 min.
  5. Fordel dejen i to smurte forme og stil dem overdækket i køleskab i 12-24 timer.
  6. Tag formene ud og lad stå en time overdækket på køkkenbordet.
  7. Bag ved 180 grader i 1 time og 30 minutter.